forum.wychowaniefizyczne.pl Portal WF informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wątków i komentarzy umieszczanych przez użytkowników na Forum. Usuwane mogą być jedynie listy o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami Netykiety.
Wysłany: Sob Wrz 10, 2005 10:00 am liczebność grup na gimnastyce korekcyjnej
Proszę o pomoc! Może wiecie coś oprzepisach dotyczących liczebności grup na zajęciach gimnastyki korekcyjnej w szkole podstawowej (kl. I-III)?
TomeR [Usunięty]
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 8:49 am
Witaj Xewa Ja w tamtym roku szkolnym miałem gimn. kor. w kl I-III i nikt mi nie określił max liczby uczniów. u mnie było ok 12 osób. Im mniej tych osób tym lepiej dla Ciebie i uczniów-możesz wtedy poświęcić każdemu więcej czasu. Nie wiem jak jest dokładnie w przepisach Powodzenia...
xewa [Usunięty]
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 8:01 pm Dzięki za odpowiedź
Dzięki za odpowiedź. Ja mam klasy - grupy, po 26 osób. To nie przypomina gimnastyki korekcyjnej Miałam nadzieję, że są przepisy określające liczebnosć grup. W końcu dla dobra dzieci powinny być jak najmniejsze. Znalazłam jedynie przepisy określające liczebność grup na wf-ie. Pozdrowienia. Xewa
kofika [Usunięty]
Wysłany: Sro Wrz 14, 2005 9:01 pm
witam
słuszną miałaś nadzieję, rzeczywiscie są przepisy dotyczące twojego problemu. zarządzenie MEN z 19.XI.1996 r w sprawie organizowania przez szkoły i placowki publiczne gimnastyki korekcyjnej...zawiera to, co ciebie interesuje. ponieważ już od kilku lat nie miałam kontaktu z korektywą nie jestem pewna, czy nie ma czegoś swieższego na ten temat, ale napewno nie możesz dalej pracować w tych warunkach, zrob coś z tym... powodzenia
xewa [Usunięty]
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 9:04 am re liczebność grup
Dziękuję Kofika! To będzie ostateczny argument. Na razie posługiwałam się głównie logiką. Pozdrowienia
Łysy [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 23, 2005 5:02 pm
o ile dobrze mi wiadomo na korekcyjnej powinno byc około 8 dzieci wtedy taka lekcja ma rece i nogi i łatwiej jest podejsc indywidualnie do kazdego szczególnie jak mamy grupe o zróznicowanych wadach postawy.Najwazniejsze jest bezpieczenstwo a w małej gr jest łatwiej o to zadbac.26 osób to tragedia tak nie mozna pracowac
salikowa [Usunięty]
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 9:05 am
XEWA no to mamy podobny problem. ja też mam gimnastykę korekcyjną, i.................... musze ją prowadzić w ramach 4 godziny WF. Czyli połowa dzieci (bo nie wsyzstkei sa krzywe) ma mieć normalny WF a te "krzywe" korektywę Szok!!!!! Przezciez tego się nie da zrobić Tak więc wszystkei dzieci ćwiczą korektywę, ale... te co nie muszą tlyko przeszladzają Też czekam na jakeiś wskazówki. Bo jak rozmawiałam z dyrektorem to on mówił że nie ma pieniędzy żeby zrobić oddzielną godzinę korektywy A mi jest szkoda tych dzieci któa mają wady bo ja wiem że mogłabym im pomóc ale nie w tych warunkach
xewa [Usunięty]
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 10:57 am
W klasach IV -VI korektywę też mam z całymi klasami; ćwiczą wszyscy (o zgrozo), dobieram takie zestawy ćwiczeń, żeby nikomu nie zaszkodzić. Uważam, że jeśli uczeń jest na zajęciach to musi w nich uczestniczyć. W klasach I - III są jedynie dzieci zakwalifikowane na takich zasadach jak do zajęć wyrównawczych. Pozdrawiam.
wuefik [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 9:09 pm
Witam!
Prowadzę gimnastykę k-k w gimnazjum.
Liczebność zespołów rzeczywiście została podana w rozp. z 1996r. Kłopot w tym, że rozp. to anulowano (bodajże w 2002r. - nie pamiętam, musiałabym sprawdzić), a na jego miejsce...nie ustalono nic! Czyli mamy lukę w prawie oświatowym, jeśli chodzi o gimnastykę k-k.
W moim przypadku (mam dyrektora rozumiejącego istotę gimnastyki k-k) organ prowadzący zatwierdził liczebność zespołów, którą podałam za danymi umieszczonymi w rozp. z 1996r. Rozp. to jest nieaktualne jeśli chodzi o prawo oświatowe, ale nie straciło nic ze swojej aktualności biorąc pod uwagę liczebność zespołów.
Jeśli jest taka potrzeba - wkleję link tegoż rozp.
xewa [Usunięty]
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 11:28 pm
Zrób to, proszę. na pewno się przyda wielu osobom (chodzi mi o ten link).
M.P. 1996 nr 83 poz. 724
Zarządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 listopada 1996 r. w sprawie zasad organizowania przez szkoły i placówki publiczne gimnastyki korekcyjnej oraz nadobowiązkowych zajęć z wychowania fizycznego.
Status aktu prawnego:
nieobowiązujący - uchylona podstawa prawna
Data wydania:
1996-11-19
Data wejścia w życie:
1997-01-05
Data obowiązywania:
1997-01-05
Data uchylenia:
2001-03-30
Organ wydający:
MIN. EDUKACJI NARODOWEJ
Akty powiązane
Podstawa prawna (1) Podstawa prawna z art. (1) Akty uchylone (1) Uchylenia wynikające z (1)
A ja mam takie pytanie pokrewne - tzn jaka powinna być liczebność grup na zajęciach wychowania fizycznego w gimnazjum? Oczekuję klarownych odpowiedzi, tudzież linków do rozporządzenia... Jeśli powtarzam temat (chociaż takowego nie znalazłem) to przepraszam i proszę o odesłanie mnie do tematu pierwotnego... Z góry dziękuję!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum