forum.wychowaniefizyczne.pl Strona Główna forum.wychowaniefizyczne.pl
Portal WF informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wątków i komentarzy umieszczanych przez użytkowników na Forum. Usuwane mogą być jedynie listy o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami Netykiety.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UKS - finansowanie i nie tylko
Autor Wiadomość
Diariusz
[Usunięty]

Wysłany: Nie Wrz 04, 2005 11:27 pm   UKS - finansowanie i nie tylko

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Może ktoś z Was mnie oświeci w pewnej kwestii, otóż jestem prezesem Uczniowskiego Klubu Sportowego. Klub istnieje już jakiś czas i ma trzy sekcje - Piłki siatkowej, "lekkiej" oraz tenisa stołowego. Interesują mnie wszelkie uwagi dotyczące możliwości finansowania takiego klubu sportowego. Będę się starał w tym roku o otrzymanie jakichkolwiek środków z budżetu gminy na start w rozgrywkach w amatorskiej lidze siatkówki. Jednak otrzymałem informację, że muszę zarejestrować klub jako organizację pożytku publicznego bo inaczej "na pieniążki nie mam co liczyć". Czy są jakieś przepisy regulujące sprawy finansowania UKS-ów?
Prośba do administratora tego forum - można dać osobny dział na forum odnośnie klubów sportowych - wydaje mi się że jest to dość duży temat.

p.s. - ta strona internetowa to wspaniały pomysł a forum to mistrzostwo świata - tylko koledzy i koleżanki muszą nabrać więcej doświadczenia w poslugiwaniu się forum :D :D

salikowa
[Usunięty]

Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 4:30 pm   

DIARUSZ :lol: :lol: Brawo. Popieram!!!!

Ja również mam problem z UKSem do zaczęąłm pracę w szkole wiejskiej, jestem tam jedną wuefistką no i mi powierzono opiekę nad istniejącym już UKSem. Ja nei mam pojęcia jak się do tego zabrać :roll: :roll:Tak więc na pewno będę śledziła ten wątek :lol:

robert
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 10:45 pm   

opowiem sytuację z którą ja się zetknąłem /jestem wiceprezesem takiego uks-u/ zorientujcie się gdzie jestescie zarejestrowani czy w rejestrze uks /powinien być gminie/ czy w krs-ie /w sądzie/ . z tego co wiem gmina powinna posiadac srodki na realizację zadań /w tym również sportowych/ dla stowarzyszeń /takim jest każdy uks i posiada osobowośc prawną/ ze swojej strony powiem ze my nie zdecydowalismy się na wpis do organizacji pożytku publicznego. dość dużo sprawozdawczości i papierów. u nas nie wymaga się wpisu do pozytku aby otrzymać pieniądze z gminy trzeba przedstawić rozsądny plan działań i sposoby pozyskiwania własnych funduszy /składki, darowizny, itp/ z reguły dofinansowują około 35-40% przedsięwzięcia.

Grzegorz
Gość
Wysłany: Pon Wrz 12, 2005 7:25 pm   UKS

jestem prezesem UKS i niestety aby otrzymać jkieś pieniądze z gminy trzeba złożyć wniosek, przygotowany dla organiacji pożytku publicznego (około 14 stron A4 po wypełnieniu) i przedstawić ten wniosek jako ofertę przetargu, który wcześniej ogłosił Urząd Gminy. Sprawozdanie z działalności i wydatkowania tych pieniędzy to długi dokument. Jeśli więc możecie załatwiajcie kasę w inny sposób bo inaczej utoniecie w papierach. Powiem szczerze szkoła obecnie to wypełnianie bzdurnych ankiet, dokumentów itp a w czasie wolnym to nauczanie. Życze powodzenia i dużo cierpliwości w zdobywaniu kasy na cokolwiek.
Pozdrawiam :D

grzespnysa
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 7:55 pm   

Cześć tu też grześ ale mam więcej optymizmu... :lol: dzięki za informacje ....przydadzą się a może znacie jakieś "kruczki" żeby jednak kase pozyskać 8)

armand
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 16, 2005 6:07 pm   uks

ja też założyłem uks i dyscypliną wiodącą jest unihokej , jak mogę otrzymać i od kogo jakieś dofinansowanie, do kogo się zgłosić aby brać udział w turniejach , jesteśmy ze Stargardu Szczecińskiego
nara
armban@wp.pl

Andrzej
[Usunięty]

Wysłany: Sro Wrz 21, 2005 8:52 pm   UKS jak założyć

WSojt zalecił założenie UKS myslę o siatce i LA. jak to wygląda od stronny praktycznej , czy dzieci płacą składki, ile godz. treningu czy WF ma z tego jakąś pensje, czy macie oddzielne konto niż szkoła czy wspólnie np z Radą Rodziców, czy Warszawa da jakąś kasę na sprzet np koszulki ,kolce ,płotki LA i wiele innych szczegółów

wojtulat

Wysłany: Pon Paź 03, 2005 6:59 pm   

Na stronę wrzuciłęm własnie artykuł na temat pozyskiwania finansów. Wniosek grantowy oraz wniosek konkursowy. Wprawdzie dotyczy to ściany wspinaczkowej, ale myślę że coś się z tego wybierze :)

Ailon
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 06, 2005 5:15 pm   

Witam wszystkich
Ja również jestem prezesem klubu (dostałam w spadku) :o i nie mam pojęcia jak przyjdzie się rozliczyć, nasz klub dostał 700 zł. na swoją działalność, dyscypliną wiodącą jest siatkówka i marsze na orientację. Jak wygląda sprawozdanie końcowe i czy rachunki są potrzebne?

WF MAN
Gość
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 3:45 pm   

Zakładam UKS i pytam róznych osób, sprawdzam co jest dobre i jak to ugryść ,jeżeli zgłosisz sobie UKS do ligi np siatkówki to płacisz OZPS ok 700 zł za licencje ,karty itp nastepnie koszty sędziów u siebie ,lepiej jest jeżeli mas mało kasy startowac w różnych turniejach bo tam z reguły samorząd finansuje puchary a nawet i grochówkę, mozna prosić sponsrów o 1% z zysku ale trzeba ich bardzo proscić bo jest cięzko, najlepiej jak rodzic biznesmen ma dziecko w szkole i kocha sport

Tomek
Gość
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 12:15 pm   Szukam pracy na temat działalności UKS

Witam! Czy jesteście w stanie pomóc mi w ważnej sprawie? Jestem studentem gorzowskiego AWF-u i prof. HKF zalecił nam na zaliczenie napisanie krótkiej pracy na temat działalności UKS-u, w którym istnieją zawodnicy biorący udział w zawodach bardziej prestiżowych jak "na terenie szkoły". Oczywiście bardzo chciałbym napisać na temat swojej, ale u nas nie ma UKS-u i to mój największy problem. Może sami pisaliście kiedyś takie prace, lub macie styczność z UKS-ami, więc byłbym bardzo wdzięczny za wszelką formę pomocy.

Pozdrawiam!

Tomek
Gość
Wysłany: Sro Lis 02, 2005 12:16 pm   Szukam pracy na temat działalności UKS

Witam! Czy jesteście w stanie pomóc mi w ważnej sprawie? Jestem studentem gorzowskiego AWF-u i prof. HKF zalecił nam na zaliczenie napisanie krótkiej pracy na temat działalności UKS-u, w którym istnieją zawodnicy biorący udział w zawodach bardziej prestiżowych jak "na terenie szkoły". Oczywiście bardzo chciałbym napisać na temat swojej, ale u nas nie ma UKS-u i to mój największy problem. Może sami pisaliście kiedyś takie prace, lub macie styczność z UKS-ami, więc byłbym bardzo wdzięczny za wszelką formę pomocy.

Prosiłbym o odpowiedź na e-mail: klocek1983@o2.pl

Pozdrawiam!

prezes
Gość
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 8:09 am   Parę praktycznych rad doswiadczonego.

*Dyrektor nie ma wpływu na działalnosc UKS-ów, ale jesli jest nieprzychy;lny to moze zatruc Wam zycie. wbrew ustawie
    *Inne uks walcza z Twoim uksem o srodki z gminy i w innych instytucjach konkurencja ( czasami niezdrowa) zgodne z ustawa
    *Dyrektor od sportu w gminie powinien pomagac organizacyjnie, ale to róznie bywa- czestym przypadkiem jest łączenie funkcji urzednika gminnego z zaangarzowaniem osobistym w kluby na terenie gminy ( konflikt interesów) wbrew ustawie
    *Osir, Posir nie moze startować o dotacje z gminy czy miasta i konkurować z Wami o fundusze!!!!!!! wbrew ustawie
    *Sport to sitwa i towarzystwo kolesi popierajacych sie starych pryków *Walczcie z nimi inteligentnie albo poczekajcie aż pokolenie wymże.

Krystyna
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:16 am   Re: UKS

Grzegorz napisał/a:
jestem prezesem UKS i niestety aby otrzymać jkieś pieniądze z gminy trzeba złożyć wniosek, przygotowany dla organiacji pożytku publicznego (około 14 stron A4 po wypełnieniu) i przedstawić ten wniosek jako ofertę przetargu, który wcześniej ogłosił Urząd Gminy. Sprawozdanie z działalności i wydatkowania tych pieniędzy to długi dokument. Jeśli więc możecie załatwiajcie kasę w inny sposób bo inaczej utoniecie w papierach.

Już dwa razy skaladalam ofertę UKSu i dostawalam pieniadze z gminy. Jak się pierwszy raz porządnie wypełni taki wniosek, to już nastepnym razem nie ma klopotu. Pewnie, że trzeba trochę nad tym posiedzieć, ale nie jest to niemożliwe. Ze sprawozdaniem jest podobnie.
Jeśli jest kasa w gminie, to dlaczego nie starać się o nią ?

Krystyna
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:19 am   

Ailon napisał/a:
Witam wszystkich
Ja również jestem prezesem klubu (dostałam w spadku) :o i nie mam pojęcia jak przyjdzie się rozliczyć, nasz klub dostał 700 zł. na swoją działalność, dyscypliną wiodącą jest siatkówka i marsze na orientację. Jak wygląda sprawozdanie końcowe i czy rachunki są potrzebne?

Poproś księgową o pomoc. Rozliczanie z pieniędzy to nie jest prosta sprawa i nie możesz tego robić sama.

Odpowiedz do tematu