forum.wychowaniefizyczne.pl Portal WF informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wątków i komentarzy umieszczanych przez użytkowników na Forum. Usuwane mogą być jedynie listy o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami Netykiety.
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 10:54 pm przerwa w stażu
1 IX 2003r. rozpoczełam stażna nauczyciela dyplomowanego, ale odVI 2005 do VI 2006 przebywałam na urlopie chorobowym.Wiem,że staż mi się nie przerwał ,ale co mam teraz zrobić,jakie dokumenty wypełnić,by go kontynuować?
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 10:57 pm
jesli przerwa trwała nie dłużej niż rok (ciągłej nieobecności) to staż się wydłuża o czas trwania tej nieobecności
Krystyna [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 6:20 pm
Karta Nauczyciela
Rozdział 3a
" Art. 9d. 5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze."
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 6:41 pm
Krystyna napisał/a:
Karta Nauczyciela
Rozdział 3a
" Art. 9d. 5. W przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy lub urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej nieprzerwanie dłużej niż miesiąc, staż ulega przedłużeniu o czas trwania tej nieobecności. W przypadku nieobecności dłuższej niż rok nauczyciel obowiązany jest do ponownego odbycia stażu w pełnym wymiarze."
no ale co z tego??? z postu gradki wynika, ze to może jest równy rok (np. urlop zdrowotny) więc nie przekroczyła roku zatem staż ulegnie przedłuzeniu a nie przerwaniu....
Krystyna [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:27 pm
Jacko poprostu przytoczyłam przepisy, które trzeba znać, by wiedzieć co dalej robić.
Gradka zapytaj dyrekcji, jaka jest procedura postepowania po urlopie.
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:31 pm
Krystyna napisał/a:
Jacko poprostu przytoczyłam przepisy, które trzeba znać, by wiedzieć co dalej robić.
Gradka zapytaj dyrekcji, jaka jest procedura postepowania po urlopie.
a jaka procedura? dyrektor winien wyznaczyć koniec stażu w piśmie... i to cała procedura
Gosia [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:37 pm
Dtrektor nie ma obowiazku pisemnie informować o terminie zakończenia stażu.
Tak jak napisała Krystyna :przerwa w stażu od 1 do 12 miesięcy - przedłużenie okresu stażu;powyżej 12 miesięcy staż od początku.
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:50 pm
Gosia napisał/a:
Dtrektor nie ma obowiazku pisemnie informować o terminie zakończenia stażu.
Tak jak napisała Krystyna :przerwa w stażu od 1 do 12 miesięcy - przedłużenie okresu stażu;powyżej 12 miesięcy staż od początku.
tak, to kto przepraszam czuwa w szkole nad przebiegiem, stażu...woźna? a to co napisała Krystyna napisałem i ja
Gosia [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:54 pm
Proponuję odrobinę kutury w wypowiedziach.
Dyrektor ma obowiązek poinformowania nauczyciela w przypadku konieczności przedłużenia stażu lub konieczności odbywania stażu od początku np z przyczyn przerw /urlop zdrowotny itp/ a nie o terminie zakończenia stażu
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:03 pm
Gosia nie zamierzałem Cię urazić, a jeśli to tak zabrzmiało to sorki...skoro sama piszesz, że dyrektor ma obowiązek poinformowania o konieczności przedłużenia stażu to tym samym równiez o przewidywanym terminie jego zakończenia bo on czuwa nad całością przebiegu stażu..
Gosia [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:17 pm
Dyskusja robi się "akademicka".Jeszce raz:
dyrektor nie ma obowiązku informowania nauczyciela o terminie zakończenia stażu,jeżeli wszystko przebiega zgodnie z procedurą odbywania stażu np na stopień nauczyciela dypolmowanego.
W innym przypadku musi poionformować nauczyciela o zmianach terminu zakończenia stazu.
Dytektor dużej szkoły,gdzie np 15 nauczycieli jest na etapie odbywania stażu na stopień nauczyciela dyplomowanego /nie licząc stażu na niższe stopnie/ nie jest w stanie być odpowiedziany za wszystkie elementy związane z realizacją planu rozwojowego /wymagana jest bardzo duża samodzielność nauczycieli chcących się dyplomować/.Dyrektor powinien
udzielać pomocy,ale nie może "czuwać' nad realizacją planu rozwojowego na stopień nauczyciela dyplomowanego.A od pomocy na niższe stopnie awansu zawodowego są opiekunowie stażu - za co zresztą pobierają dodatek.
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:26 pm
Kod:
W innym przypadku [b]musi[/b] poionformować nauczyciela o zmianach terminu zakończenia stazu.
no przecież napisałaś tu sama, że powinien bo tu jest własnie ten inny przypadek powodujacy wydłużenie stażu
Cytat:
Dytektor dużej szkoły,gdzie np 15 nauczycieli jest na etapie odbywania stażu na stopień nauczyciela dyplomowanego /nie licząc stażu na niższe stopnie/ nie jest w stanie być odpowiedziany za wszystkie elementy związane z realizacją planu rozwojowego /wymagana jest bardzo duża samodzielność nauczycieli chcących się dyplomować/.
oczywiście, że w przypadku dyplomowanego wymagana jest samodzielność ale to nie zwalnia dyrektora nad czuwaniem nad całością..to niewiele potrzeba by obliczyc kiedy ten staż sie zakończy..i wielkośc szkoły nie ma tu nic do rzeczy
co do opiekuna to owszem winien czuwac nad całością ale w przypadku odbywajacego staz na dyplomowanego to akurat opiekuna nie ma...
Gosia [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:45 pm
I tak też napisałam :
"A od pomocy na niższe stopnie awansu zawodowego są opiekunowie stażu - za co zresztą pobierają dodatek."[/code]
Jacko [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:54 pm
Cytat:
I tak też napisałam :
"A od pomocy na niższe stopnie awansu zawodowego są opiekunowie stażu - za co zresztą pobierają dodatek."
wybacz Gosiu ale w tym wypadku to chodzi o nauczyciela, ktory nie ma opiekuna stażu więc tu dyrektor podejmuje decyzję...
a jeśli chodzi o tych, ktorzy nie maja opiekuna stażu to owszem opiekun jest bezpośrednim "przełożonym" stażysty ale za całość i tak odpowiada dyrek i nie powinien sobie pozwolic na to by opiekun żle wyliczył przewidywany termin zakończenia stażu bo w końcu to dyrektor daje ocene za okres stażu i smiesznie by było gdyby dopiero wtedy sie okazało, że nauczyciel wraz z opiekunem żle sobie obliczyli termin zakończenia stażu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum