forum.wychowaniefizyczne.pl Strona Główna forum.wychowaniefizyczne.pl
Portal WF informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wątków i komentarzy umieszczanych przez użytkowników na Forum. Usuwane mogą być jedynie listy o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami Netykiety.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Staż - podstawowe pytania
Autor Wiadomość
roger
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 24, 2006 2:37 pm   Staż - podstawowe pytania

Czesc, rozpoczynam wlasnie 1 rok pracy w szkole - gimnazjum na pelnym etacie, czytalem forum , ale i tak chcialem zadac pare pytan.
1. Czy dyrektor ma obowiazek przeznaczyc mi pieniadze na "stroj sportowy"? (czytalem na forum ze tak, ale jak ew. nazywa sie ten dodatek)
2. Czy musze napisac jakies podanie o rozpoczecie stazu itd?
3. Czy programy nauczania otrzymuje od szkoly, czy mam sam sie w nie zaopatrzyc?
4. Chcialem spytac o dodatki - bede pracowal w szkole na wsi, wiec pewnie nalezy mi sie dodatek wiejski, a co z pozostalymi dodatkami, o jakie moge pytac dyrektora by zostaly mi przyznane (slyszalem ze sa na zagospodarowanie, na dojazdy i inne?)
5. W pazdzierniku mam zjazd na uczelni (zaoczne - 2 tyg), czy szkola ma obowiazek dac mi urlop platny?
6. Czy moge rowniez ustalic z dyrektorem plan moich zajec, czy on zostanie mi narzucony z gory? (nie chcialbym miec popularnych "okienek")
7. Czy ew. umowa obowiazuje do dnia 31 sierpnia, czyli na wakacjach normalnie otrzymuje wynagrodzenie? Umowa na stazu jest podpisywana na okres roku tak?, i dyr. moze ja potem przdluzyc lub odrzucic?

Narazie tyle pytan, dziekuje i prosze o odpowiedzi, pozdrawiam.

wojtulat

Wysłany: Wto Sie 29, 2006 12:30 am   

1. Ekwiwalent za strój - może być kasa (dostarczasz wtedy rachunek) lub od razu strój. Możesz go dostać w pierwszym roku pracy, albo nie zależy jak jest to zapisane w regulaminie świadczeń pracowniczych. (najlepiej porozmawiaj o tym z księgową)
2.Wniosek (jest na stronie oczywiście:) ) a po 3 tygodniach plan rozwoju
3. Powinna zaplacić szkola, ale czasami różnie z tym bywa. Na podstawie programu piszesz plany wynikowe
4. Nie orientuję się dokadnie :(
5. Nie musi, zależy od dyrektora i potrzeb szkoly oraz czy jesteś kierowany przez szkole czy nie
6.Trochę "mlody" przesadzileś :) :) :)
7. Tak, umowa, jest na rok czyli ostatnią pensję dostaniesz 1 sierpnia (w szkole pacone jest "z góry". Kwestia przedużania i terminu, w Twoim przypadku jest uzależniona tylko od dyrektora szkoly

roger
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sie 29, 2006 8:56 pm   

Wielkie dzieki !!

roger
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 31, 2006 10:09 pm   

Mam problem bo niewiem od czego mam zaczac prace itd. Musze napisac wniosek o rozpoczecie stazu, plany wynikowe itd?gdzie moge to znalezc,wiem ze jest na waszej stronce,ale nie wszytko,pozdro

roger
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 2:59 pm   

Mam pytanko jeszcze, mam pelny etat w gimnazjum, jestem stazysta, czy to ja mam opracowac programy nauczania i plany dla poszczegolnych klas? (kl. 2 i 3 chlopcy i 1 dziewczyny). Skad moge ew. zdobyc takie plany i programy?

Gosia
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 04, 2006 6:59 pm   

Każdy nauczyciel stażysta,kontraktowy ma swojego opiekuna stażu.Na zadane przez Ciebie pytania powinien udzelić odpowiedzi,takie ma zadanie i za to ma dodatek opiekuna stażu.Na szereg zadanych pytań trzeba po prostu trochę pogrzebać m.innymi na tej stronie i tam znajdziesz odpowiedzi.
A tak "poza protokołem" to uczelnie chyba do czegoś przygotowywują a może tylko "jakoś to przeleciało".
Trzeba troszkę poszukać,nie na wszystko są "gotowce".
Życzę powodzenia i zadowolenia w nowej pracy.

roger
[Usunięty]

Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 11:44 am   

Wielkie dzieki Gosia, wiedze mam, ale narazie ciezko sie przyzwyczaic do tego wszsytkiego, bo jeszcze niewiem kto jest moim opiekunem stazu i niewiem jak zaczac zajecia, w sprawie kryteriow ocen itd, ustalic sprawdziany itd,pzdr

Jojo
[Usunięty]

Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 11:06 pm   

Pracujesz tam jako jedyny wuefista?
Bo jeśli nie to popytaj co i jak się robi.
Gosia ma rację co do opiekuna on ci powinien podpowiedzieć co masz robić. Dyrekcja już dawno Ci go powinna wyznaczyć. Wniosku o rozpoczęcie stażu nie musisz pisać, pierwszy rok ---staż zaczynasz automatycznie. Dodatek na zagospodarowanie o ile dobrze pamiętam przysługuje Ci po wcześniejszym upomnieniu się na piśmie (wystarczy zwykła pisemna prośba o wypłacenie). Jeśli tego nie zrobisz chyba po roku Ci on przepadnie bezpowrotnie.

roger
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 8:03 pm   

A ten dodatek na zagospodarowanie przysługuje mi tylko w 1 roku pracy,czyli będąc na stażu? podawałem sekretarce liczbe osob zamieszkujacych ze mna (niewiem w jakim celu), ile ten dodatek wynosi? aha i niewiem jak mam policzyc swoja pensje, na umowie mam 887 zl, ale niewiem jak mam policzyc kwote po odliczeniu podatkow,pzdr

Jacko
[Usunięty]

Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 10:50 pm   

roger napisał/a:
A ten dodatek na zagospodarowanie przysługuje mi tylko w 1 roku pracy,czyli będąc na stażu? podawałem sekretarce liczbe osob zamieszkujacych ze mna (niewiem w jakim celu), ile ten dodatek wynosi? aha i niewiem jak mam policzyc swoja pensje, na umowie mam 887 zl, ale niewiem jak mam policzyc kwote po odliczeniu podatkow,pzdr

Art 61 ust. 2. KN Prawo do złożenia wniosku o wypłacenie zasiłku na zagospodarowanie przysługuje nauczycielowi w okresie roku, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.

roger
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 01, 2006 4:42 pm   

aha jacko czyli dopiero po uzyskaniu kontraktowgo moge wziac dodatek na zagospodorowanie (o ile pamietam rowny dwumiesiecznym zarobkom?) wielkie dzieki

Jacko
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 01, 2006 5:22 pm   

roger napisał/a:
aha jacko czyli dopiero po uzyskaniu kontraktowgo moge wziac dodatek na zagospodorowanie (o ile pamietam rowny dwumiesiecznym zarobkom?) wielkie dzieki
zgadza się...masz czas rok po uzyskaniu stopnia kontraktowego o ubieganie sie o zasiłek na zagospodarowanie

roger
[Usunięty]

Wysłany: Wto Paź 03, 2006 1:10 pm   

Aha bo rozmawialem z opiekunem stazu i mowil ze na stazu tez moge wziac dodatek na zagospodarowanie,dlatego wolalem sie upewnic. I jeszcze jedno pytanko - czy po zrobieniu stazu, gdy np. przerwe prace na rok w szkole i po roku wroce, to juz nie bede musial znow zaczynac od stazu?pzdr

Jacko
[Usunięty]

Wysłany: Wto Paź 03, 2006 1:44 pm   

roger napisał/a:
Aha bo rozmawialem z opiekunem stazu i mowil ze na stazu tez moge wziac dodatek na zagospodarowanie,dlatego wolalem sie upewnic. I jeszcze jedno pytanko - czy po zrobieniu stazu, gdy np. przerwe prace na rok w szkole i po roku wroce, to juz nie bede musial znow zaczynac od stazu?pzdr
A dlaczego miałbyś znów odbywać staż? Zostaniesz po tym roku kontraktowym "na zawsze", że tak powiem chyba, że będziesz rozpoczynał kolejny staz na mianowanego ale tu musisz przepracować najpierw 2 lata jako kontraktowy by móc rozpocząc kolejny staż na mianowanego.

Odpowiedz do tematu