forum.wychowaniefizyczne.pl Strona Główna forum.wychowaniefizyczne.pl
Portal WF informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wątków i komentarzy umieszczanych przez użytkowników na Forum. Usuwane mogą być jedynie listy o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami Netykiety.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Strój sportowy dla nauczycieli
Autor Wiadomość
wojtulat

Wysłany: Wto Sie 30, 2005 10:44 pm   Strój sportowy dla nauczycieli

"hej! mam pytanie czy jako nowo przyjety nauczyciel powinienem otrzymac kilka "groszy" od szkoly na zakup koszulki i spodenek?? wiadomo mi ze nauczuciele otrzymuja kase badz zwrot kasy za zakupiny stroj. np. co dwa lata na buty i chyba na dres a co trzy na kurtke zimowa. "
Paweł

Generalnie może, ale... na pewno nie we wrześniu. W najlepszym wypadku pod koniec roku kalendarzowego. Przepisy wewnętrzne dotyczące zaopatrzenia nauczyciela w "strój służbowy" mówią co jaki czas, jaka odzież się należy. Z reguły nie mówią jednak kiedy ma dostać pierwszy raz :(
Proponuję, abyś spokojnie poczekał do grudnia, a później porozmawiał z Kierownikiem administracyjnym lub księgową.
Ostatnio zmieniony przez wojtulat Nie Mar 05, 2006 9:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zibi
[Usunięty]

Wysłany: Sro Wrz 14, 2005 9:22 am   

Do Paweł
Możesz pobrać zaliczkę u swojej szkolnej księgowej i po zakupieniu sprzęty rozliczyć się rachunkami
pozdrawiam :D :D :D

michal750
[Usunięty]

Wysłany: Nie Wrz 18, 2005 8:23 pm   

wojtulat napisał/a:
Przepisy wewnętrzne dotyczące zaopatrzenia nauczyciela w "strój służbowy" mówią co jaki czas, jaka odzież się należy.

Gdzie moge znalezc taka informacje? Wybieram sie do Dyrektora na rozmowe w tej sprawie i potrzebuje silne argumenty. Znajomy podal mi nr dziennika ustaw (Dz.U. Nr 2/91) i podobno tam jest mowa o tym jaka odziez robocza sie nalezy i na jak dlugo. Niestety nie moge odnalezc tego dziennika ustaw. Gdyby ktos moglby mi pomoc bede bardzo wdzieczny.
A moze powinienem z ta sprawa isc do BHPowca? Prosze o sugestie.

P.S. Pracuje w szkole 2 rok i wczesniej nie dostalem zadnych dotacji na stroj roboczy.

michal750
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 20, 2005 4:56 pm   

Znalazlem sobie odpowiedz, ale to nie jest dokladnie to czego szukalem. Moze innym tez sie przyda: http://www.bohdanorlowski...ykul.php?item=6

ElżbietaM
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 30, 2005 1:01 pm   

Ja pracuję w tej samej szkole 6 rok i ani razu ani ja ani pozostałych 7 nauczycieli nie dostało dofinansowania mimo, że są określone przepisy. Powód zawsze ten sam...brak kasy

Gosia
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lut 05, 2006 11:00 pm   

Nowelizacje przepisów i interpretacja z początku 2005??roku mówi wyraźnie:odzież ochronna dla nauczycieli m.innymi wf może być przyznana wg posiadanych środków finansowych/od jakiegoś czasu nie ma już obowiązku zapewnienia odzieży ochronnej/ekwiwalentu finansowego/wszystko zależy od kondycji finansowej placówki i "dobrej woli" szefowstwa.

kofika
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 14, 2006 3:53 pm   

okazuje się, że jak nie dają to jest źle a jak dają, to też jest problem. zostałam właśnie zawiadomiona przez księgową, że mam dostarczyć rachunek na kwotę 165 zł, w którym muszą być wyszczególnione: koszulka, spodenki i obuwie sportowe. nie chcę być źle zrozumiana, że robię problem skoro szkoła chce dać mi 165 zł. ale mam nadzieję, że osoby, które miały podobną sytuację, wiedzą o co mi chodzi. same buty, ktore kupuję na kilka sezonów kosztują trochę więcej niż cała ta kwota, w sklepie który odwiedziłam, nie ma w calej ofercie butów za tak niska cenę, a gdzie jeszcze zmieścić resztę. może ktoś z was ma pomysł, jak załatwia się taką sprawę? a może u was wypłacają ekwiwalent pieniężny w gotowce? jeżeli tak, to czy jest na to przepis? z gory dzięki

Gosia
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 15, 2006 8:00 pm   

Znany problem.Znam szkoły,w których "centralnie" zakupiono odzież ochronną dla nauczycieli wf /buty-40 zł,dres-60 zł itd/.Dobrze że dobrano odpowiednie rozmiary.Spotkałem się również z następującym rozwiązaniem:za przydzieloną kwotę - zakup 1-2 asortymentów + oświadczenie,że nie rości się pretensji do pozostałych rzeczy.Jest jeszcze jedna droga rozwiązania - rachunek z zaprzyjaźnionego sklepu a kasa wydana na 1 rzecz /niezbyt praworządnie ale się zdarza/.Powodzenia

Wojciech Krzyżanowski
[Usunięty]

Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 11:37 am   

Witam serdecznie!
Czy pacownikowi (wf-iście) przysługuje zwrot kosztów za zakupioną odzież roboczą (dres, obuwie, koszulkę, kurtkę)? - Oczywiście tak. Kwestia teraz za jaką kwotę? - Ustalane jest to przez komisję wytypowaną przez pracodawcę zajmującą się sprawami BHP. Komisja ta ustala też co jaki okres powinno dokonywać się wymiany odzieży (np. dres co 4 lata, obuwie co 2 lata, koszulkę co rok). Jaki rodzaj ubrania roboczego przysługuje pracownikowi? Tą kwestię powinien ustalić inspektor BHP, a znaleść można w karcie oceny ryzyka zawodowego na danym stanowisku pracy (obowiązek oceny ryzyka wszedł po wejściu Polski do Unii). Kiedy powinniśmy otrzymać odzież? Oczywiście z chwilą podpisania umowy (zawsze pracownik ma prawo odmówić podjecia pracy informując pracodawcę o przyczynie nie przystąpienia do pracy - tego raczej nie praktykujemy ale zapeniają nam to przepisy KP, a brak odzieży roboczej jest naruszeniem obowiazków ze strony pracodawcy). Czy jeżeli jestem zatrudniony w jednej placówce na cały etat, a w drugiej ma pół (lub mniej), czy w tej drugiej przysługuje mi ubranie robocze? Oczywiście tak. Zmianie ulega tylko czasookres użuwalności odzieży np. dres nie na 4 lata, tylko na 8. Oczywiście jeżeli nie przepracujemy 8 lat w tym zakłądzie odzież ulega zwóceniu pracodawcy (jest jego własnością). Czy w sprawach zwiazanych z bezpieczeńtwem w szkole kierować się do inspektora BHP? Oczywiscie mozna. Jednak jego głównym zadaniem jest ochrona interesu pracodawcy. W takiej sytuacji można skierować się do społecznego inspektora pracy, który jest powoływany przez istniejace w szkole związki zawodowe (on ma na celu chronić interesy pracownika). A jak ktoś się nie boi, moze złożyć wniosek anonimowy do Państwowej Inspekcji Pracy (mają obowiązek reagowania nawet na anonimy). Jednak w przypadku dresu dla wf-isty trudno aby sprawa się nie wydała :lol:
W sprawach prawnych mozna konsultować sie z radcą PIP http://www.pip.gov.pl/ . Warto najpierw zapoznać się z przepisami i regulaminami panujacymi wewnatrz placówki. Dokumentem nadrzędnym jest oczywiście kodeks pracy. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Gosia
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 9:06 pm   

Bardzo proszę o podanie konkretnych przepisów regulujących powyższą kwestię.Znam dokładnie odpowiedź /dawniej/ MENiS w tej sprawie i interpretacja jest odmienna od tej,którą podał kolega.

Wojciech Krzyżanowski
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 11:27 pm   

Szanowna Gosiu!
Z chęcią zapoznałbym się z intrpretacją dawnego MENiS-u co do rozstrzyganego tematu. Wtedy mógłbym się do tego ustosunkować... i odpowiedzieć.
Dotyczczasowe moje informacje opieram o Kodeks Pracy oraz informacje z rozmowy przeprowadzaonej z biegłym sądowym z dziedziny BHP. Jego zdaniem niedopuszczalnym jest aby nauczyciel wychowania fizycznego przystępował do realizacji programu będąc np. w garniturze (a tak może przecież chodzic na co dzień). Zależy tu jeszcze w jaki sposób prowadzona jest lekcja (jest przecież wiele czynników decydujacych o tym czy dany temat wymaga pokazu. W tej kwestji nie muszę się chyba rozpisywać).
Przepis mówi:
"Pracodawca jest obowiązany dostarczyć pracownikowi nieodpłatnie odzież i obuwie robocze, spełniające wymagania określone w Polskich Normach:
1) jeżeli odzież własna pracownika moze ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu,
2) ze wzgledu na wymagania technologiczne, sanitarne lub bezpieczeństwa i higieny pracy." W przypadku nauczyciela wychowania fizycznego mozemy przyjąć, ze uczniowie samodzielnie poprowadzą rozgrzewkę, bez pokazu zrozumieją o czym mówi nauczyciel, nauczyciel zajmie się tylko wpisaniem tematu do dziennika i obserwacją lekcji - wtedy w myśl powyższego paragrafu strój sportowy nie jest nam potrzebny.
Załużmy jednak, że takich nauczycieli jak wspomniałem wyżej nie ma wśród wf-ów. Wtedy odnoszę się do komentarza biegłego w zakresie BHP: Punkt 1) nie wymaga chyba komentarza, podczas aktywnosci fizycznej nie trudno jest o wybrudzenie lub zniszczenie odzieży własnej. Punkt 2) Zakładamy, że nauczyciel będzie w garniturze z krawatem i będzie musiał wykonać pokaz na drążku. Krawat okręca się dookoła drążka nauczyciel - wisi. Może dizęki własnej zręcznosci i uprzjmości uczniów uda się go odratować :D .
Tak jak wspomniałem na początku, nie znam treści informacji z MENiS-u. Jednak nie zawsze to co jest napisane przez MENiS musi w praktyce się sprawdzać. Czasmi niektóre rozporządzenia i ustawy wzajemnie się wykluczają Od tego aby dochodzić swych racji mamy sądy. Moim zdaniem czasmi szkoda na nie czasu i nerwów.
Pozdrawiam :!:

Gosia
[Usunięty]

Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 2:26 pm   

Interpretacja przepisów dotyczących odzieży ochronnej podana przez Ciebie jest jak najbardziej logiczna i oczywista.Spróbuję w najbliższym czasie podać tekst odpowiedzi z dawnego MENiS wraz z zaleceniami dla dyrektorów placówek oświatowych /sprawa dosyć głośna w Bielsku Białej/.

~~Monika~~
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 25, 2006 11:23 pm   

To chyba wszystko zalezy od Dyrektora :) Ja w 1 dniu pracy dostalam od dyrektorki rozkaz kupienia stroju sportowego za kwote 500zl :)
Co bardzo mnie zdziwilo ale i ucieszylo :) ))

Odpowiedz do tematu